*Te goed voor je eigen middelmatigheid*
In de nieuwe roman van Thomas Rosenboom probeert de moderne mens af te rekenen met de afkeer van zijn eigen middelmatigheid. Op zoek naar mogelijkheden om steeds meer op te vallen en aan de anonimiteit te ontsnappen. Een vrolijk en verrassend boek. (29 minuten)
*Bio*
Thomas Rosenboom (Doetinchem, 1956) groeide op in Arnhem, en ging in Nijmegen psychologie studeren. Na drie jaar brak hij die studie af om Nederlands te studeren in Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel De mensen thuis (1983); daarin staat ook het verhaal ‘Bedenkingen’, dat hij al het jaar daarvoor in De Revisor publiceerde. Al snel volgde de psychologische thriller Vriend van verdienste (1985), die direct na verschijnen in het Duits werd vertaald. Zijn grote doorbraak kwam met de imposante roman Gewassen vlees (1994), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs ontving. Hij had meer dan zeven jaar aan de roman gewerkt, en vijf werkjaren later publiceerde hij Publieke werken (1999) – en opnieuw won hij daar de Libris Literatuur Prijs mee. Het is een unicum, want tot op de dag van vandaag heeft geen enkele andere schrijver die prijs tweemaal ontvangen.
In 2003 verscheen zijn roman De nieuwe man, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Na het Boekenweekgeschenk Spitzen, het pamflet Denkend aan Holland en de verhalenbundel Hoog aan de wind verscheen eind augustus 2009 zijn langverwachte nieuwe roman: Zoete mond.
De romans van Thomas Rosenboom worden vertaald in het Duits, Frans.