De Franse econoom Thomas Piketty geinterviewd door Joris Luyendijk over de verdeling en de opeenhoping van kapitaal: een van de grootste problemen van onze economie, aldus Piketty. Mede mogelijk gemaakt door de Bezige Bij en Paradiso. (44 minuten)
Thomas Piketty is de Franse topeconoom die grote bekendheid verwierf met zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’, waarin hij onder meer beschrijft waarom vermogen zwaarder belast moet worden. De wetenschapper staat bekend als een linkse intellectueel, die pleit voor meer sociale en economische gelijkheid.
Piketty studeert wiskunde en economie in Parijs. Op zijn 22ste studeert hij af op de herverdeling van welvaart. Daarna wordt hij assistent-professor in de economie aan het prestigieuze Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). Verder richt hij nog een economisch samenwerkingsverband op van universiteiten, de zogenoemde École d’économie de Paris (EEP). Al snel stapt hij over naar een functie als economisch adviseur in het campagneteam van Ségolène Royal tijdens de Franse presidentsverkiezingen.
Hij is ook actief als columnist voor het links-georiënteerde Libération en schrijft artikelen in de progressieve Franse krant Le Monde. De econoom blijft een sociaal activist in hart en nieren. In het Algemeen Dagblad zei hij vorig jaar: “Zolang mensen niet precies weten hoe groot het aandeel is dat de rijksten der aarde zich toe-eigenen, kan er geen echte verandering plaatsvinden. Meer gelijkheid moet worden afgedwongen van onderaf. Onze informatie over wie welk deel van de rijkdom naar zich toetrekt, is nu beschikbaar, jullie journalisten moeten de mensen hiervan op de hoogte brengen.”
Hij legt uit: Van elke euro die sinds 1980 extra is verdiend in de wereld, kwam bijna 30 cent terecht bij de mensen die het meest verdienen. “Nu hebben ze 20 procent van het wereldinkomen, maar als we op dit pad doorgaan, trekken ze in rap tempo een steeds groter deel van de koek naar zich toe”, waarschuwt Piketty.