Neurowetenschapper Dick Swaab gaf, een jaar na het verschijnen van zijn enorm populaire boek ‘Wij zijn ons brein’, een lezing in de openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA). Aan de orde kwamen zijn telkens terugkerende onderwerpen: de zin en onzin van therapieën en straf, agressie, seksuele oriëntatie en geloof. Een maatschappelijk bewogen wetenschapper over de illusie van de vrije wil. (58 minuten)
Dick Swaab is al decennia een vermaard wetenschapper als hij plots bij het grote publiek bekend wordt met het populairwetenschappelijke boek ‘Wij zijn ons brein’. In dit boek legt de hersenwetenschapper uit dat we geen hersenen hébben, maar onze hersenen zíjn.
Het is een zwaarwegende en controversiële conclusie die hij niet lichtzinnig trekt. Na jarenlang onderzoek kan hij niet anders dan stellen dat het de natuurkundige en chemische processen in onze hersenen zijn, die bepalen hoe we reageren en wie we zijn. Zo breekt hij ook een lans voor homoseksuelen door te verklaren dat homoseksualiteit een onbedwingbare aanleg is in het brein. Een geest of een ziel bestaan niet volgens de wetenschapper.
Swaab wordt geboren in de hongerwinter en doet zijn doctoraal examen als arts in 1968. Twee jaar later promoveert hij al. Uiteindelijk wordt hij directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek en richt in 1985 de Nederlandse Hersenbank op om hersenonderzoek te faciliteren.
Dick Swaab is een van de belangrijkste wetenschappers die ons land rijk is. Hij heeft talloze wetenschappelijke prijzen gewonnen, meer dan 540 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en aan ruim 200 boeken meegewerkt. Verder is hij gasthoogleraar geweest aan het Duitse Max Planck-Instituut voor Psychiatrie, aan universiteiten in China, en aan het Amerikaanse Stanford University. In Nederland was hij lange tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Na het boek ‘Wij zijn ons brein’ verscheen in 2016 ‘Ons creatieve brein’, waarin hij uitgebreider ingaat op de aard, het ontstaan en de ontwikkeling van creativiteit.