*Gij zult niet wanhopen*
Joke Hermsen brengt in haar nieuwe roman oude vrienden van bijna-middelbare leeftijd bij elkaar in een vakantiehuis in Drenthe. Zij vieren het 25-jarig jubileüm van hun studiegenootschap ‘Nil desperandum’. Schrijfster en filosofe Hermsen over gefnuikte idealen en turbulente relaties van mensen die op zoek zijn naar bezieling, bevlogenheid en nieuw moreel elan. (37 minuten)
*Bio*
Joke J. Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur in onder andere _De Gids_, _Optima_, _De groene Amsterdammer_, _Lust en Gratie_, _Lover_, _Krisis/Tijdschrift voor Filosofie_, _Tmesis_, Raster, Les Cahier du Grif, Surplus en Post-Perdu. Gedurende enkele jaren woonde zij afwisselend in Nederland en Frankrijk. Zij vertaalde samen met dichter Henk van der Waal werk van de Franse auteurs Maurice Blanchot, René Char en Sarah Kofman in het Nederlands en de eerste Franse vertalingen van gedichten van Hans Faverey en Armando. Zij en Henk van der Waal hebben twee kinderen, Rodante en Sebald.
In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis _Nomadisch narcisme_. _Sekse, liefde en kunst in het werk van Lou Andreas-Salomé_, _Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann_. (Kok Agora, 1993). Daarna was zij jarenlang als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met _Het dameoffer_, een paar jaar later gevolgd door _Tweeduister_ (2001), een roman over de Engelse kunstenaarsgroep Bloomsbury. Haar essaybundel _Heimwee naar de mens_ (2003) werd genomineerd voor de Socrates-wisselbeker, het beste filosofische boek van 2003. Haar derde roman _De profielschets_, is een satirische roman die voor een belangrijk deel in academisch filosofische kringen speelt. In 2008 verscheen _De liefde dus_, een historische roman over Belle van Zuylen, die op de longlist voor de Libris Literatuurprijs 2009 stond.
In 2007 won Joke J. Hermsen samen met kunstenaar Jaap de Jonge de Martin van Amerongen publieksprijs voor een elektronisch essay.
Van de essaybundel _Stil de tijd_ werden 35.000 exemplaren verkocht, in 2011 werd dit boek bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs.
Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs.